Zašto je važan proračun

Bez obzira što želimo, od pokretanja tvrtke do razvoja iste, proračun nam je osnovni alat. Proračun nam služi za planiranje ali i kasnije za praćenje, uz planirani stupac kasnije uvodimo i stupac realiziranog pa pratimo odstupanja. Svaki projekt je svojevrsno ulaganje u vaše poslovanje, bilo da se radi o širenju posla ili o internom jačanju. 

Svako ulaganje u tvrtku, bilo zapošljavanje, trening osoblja, marketinške aktivnosti itd. trebaju biti budžetirane te ostvariti nam povrat na ulaganje (ili intervenciju). Zato je krucijalno da uspoređujemo planirane i ostvarene rezultate i ishode. 

Proračunom dakle postavljamo ograničenja unutar koji se krećemo rashodima, pa po praćenju troškova postajemo sve bolji u postavljanju godišnjih proračuna. A za sve što nisu operacije, opetovane sekvence unutar vašeg poslovanje, već su projekti (imaju početak i kraj i ne ponavljaju se) potrebno će biti ishodovati ponude ili uraditi procijene prije budžetiranja. 

Proračun direktno donosi ostvarenju strateškim ciljevima tvrtke. U osnovi svaki proračun ima svrhu ostvarenje: povećanje prihoda i smanjenje rashoda, kao i opravdanost ulaganja/intervencija. Proračun nam je početni dokument prilikom određivanja točke pokrića svog poslovanja. 

S tim rečenim, isti nema smisla ukoliko mu se ne vraćate redovito. Svaki mjesec potrebno je par sati revidirati proračun -vidjeti što je ostvareno te unijeti potrebe prilagodbe za nadolazeće razdoblje.

Započnite sa svojim godišnjim proračunom ovom jednostavnom formom: preuzmite obrazac na poveznici ispod. 

Autor: ACT Grupa

Je li ti bio koristan sadržaj?

0 / 5. 0

Obrazac godišnjeg budžeta

Kratka anketa

Kako bismo bolje razumijeli razmjere trenutne COVID-19 krize, odgovori na par brzopoteznih pitanja

  Smatraš li da je tvoje poduzeće pogođeno COVID-19 situacijom?

  Posluješ li trenutno na hrvatskom tržištu?

  Koja je veličina tvojega poduzeća?

  Dubinska analiza

  Ispunite upitnik samoprocjene o svojem poslovanju za uvid u trenutno stanje vašeg poslovanja u odnosu na ciljeve koje želite ostvariti.

  Ispuni upitnik
  Dubinska analiza